Prodejní síť DEUTZ-FAHR ČR se zúčastnila praktického školení v Německém Lauingenu

Lauingen, Německo

Celý červenec probíhalo v německém Lauingenu, centru pro vývoj a výrobu vysokovýkonnostních traktorů, praktické prodejní školení DEUTZ-FAHR. Na konci července se ho zúčastnili i prodejci z celé České republiky. A jako každý rok měli možnost seznámit se s novinkami této německé prémiové značky.

Školení, příznačně nazvané Praxiscamp 2013, bylo letos přece jenom zvláštní – poprvé bylo na jednom poli k vidění tolik novinek a poprvé se školení netýkalo pouze traktorů. Celkem měli prodejci k vyzkoušení 14 traktorů (4 konkurenční), 2 manipulátory a také plně integrovaný navigační systém AGROSKY. Zvládnout tolik strojů za jediný den je těžké a i pro velký zájem prodejců se školení protáhlo až do 7 hodiny večerní.

Všechny stroje byly rozděleny podle výkonu do 5 stanic. Na první stanici si mohli prodejci vyzkoušet rozdíly v různých typech obutí a zároveň se poprvé projet v traktorech nové řady 5 a 5 TTV. Pro doplnění byly k dispozici i 2 manipulátory DEUTZ-FAHR s hydrostatickou i powershiftovou převodovkou. Prodejci si tak mohli vyzkoušet, jaké jsou praktické rozdíly těchto systémů, aby byli zákazníkům dobře poradit, který stroj je ten nejvhodnější.

Druhá stanice sklidila asi největší úspěch. Zde si prodejci mohli prohlédnout a následně vyzkoušet řadu 5 a 5 TTV a porovnat ji se stroji John Deere a Fendt. A řada 5 většinu z nich velmi mile překvapila – nejen svým nadčasovým vzhledem ale především svým výkonem, snadným ovládáním a komfortem.

Na třetí stanici jsme měli možnost porovnat si 4válcové modely řady 6 ve verzi TTV, tedy s plynulou převodovkou, s modely 6válcovými a s významným konkurentem – Fendt 516. Fendt rozhodně není špatný stroj, ale nová řada 6 TTV s novou kabinou MaxiVision a novým ovládáním je více než srovnatelná. Dokonce jej v mnoha ohledech předčí!

Velmi zajímavá byla i čtvrtá stanice, kde se poprvé v poli představil nový navigační systém Agrosky – a to jak ve své nejpokročilejší verzi s RTK korekcí pomocí mobilní sítě a plnou integrací do stroje, tak i ve verzi základní s menším displejem a bezplatnou korekcí EGNOS. Díky exkluzivnímu partnerství s leaderem v navigačních systémech, společností Topcon, dnes již nechybní strojům DEUTZ-FAHR žádná pokročilá technologie.

Poslední stanice byla i stanicí se stroji největšího kalibru – 3 těžké váhy ve výkonové třídě nad 200 k. Porovnání s novým Agrotronem 7 TTV bylo zajímavé, nicméně potvrdilo to, co vyřkla již vloni na podzim mezinárodní porota novinářů na výstavě EIMA v Bologni. Nejlepší traktor roku 2013 je DEUTZ-FAHR.

Předešlý večer se také podařil. Po několika hodinách teorie jsme měli možnost povečeřet s ředitelem společnosti DEUTZ-FAHR Deutschland, pane Rainerem Morgensternem, který s námi diskutoval na téma ohledně budoucnosti značky a především nadcházející salvy novinek – ano salvy novinek. Protože řadou 5, 6 a 7 to rozhodně nekončí.