DEUTZ-FAHR získal dvě stříbrné medaile za inovace, které se představí na Agritechnice 2013 v německém Hannoveru

Hannover, Německo

Veletrh Agritechnica je inovačním fórem pro celý zemědělský sektor. Každé dva roky se zde prezentují nejnovější technologie a řešení s cílem usnadnit a zefektivnit zemědělskou činnost. Ani DEUTZ-FAHR nezaostává za ostatními a připsal si na konto hned dvě stříbrné medaile za následující inovace, které se jistě velmi brzy objeví v sériové výrobě.

Hydraulická motorová brzda

Na rozdíl od klasické motorové brzdy je brzdný efekt dosažen přiškrcením pracovní hydrauliky a současně uzavřením viskózní spojky ventilátoru chladiče. Tím je dosaženo vyššího brzdného účinku a zároveň je zajištěno chlazení zahřátého hydraulického oleje. Tento systém je tak schopen při použití motoru o objemu 3,6 l dosáhnout vyššího brzdného účinku, než bylo možné u předchozího motoru o objemu 4,1 l s klasickou motorovou brzdou. Z bezpečnostních důvodů je dokonce brzdný účinek snižován v závislosti na úhlu natočení předních kol.

Automatická změna rychlosti vývodové hřídele

DEUTZ-FAHR jako první dokázal zrealizovat myšlenku řazení různých rychlostí vývodové hřídele pod zatížením! Díky tomu je možné přeřazení mezi normálními a ekonomickými otáčkami během práce dle aktuálního zatížení motoru. Tento systém je vhodný především pro stroje s plynulou převodovkou TTV. Traktor si sám určí, jakou rychlost vývodové hřídele zvolí a přizpůsobí tomu jak otáčky motoru, tak převodový poměr. Výrazně se tím zvyšuje rozsah použití ekonomických otáček vývodové hřídele i v podmínkách, v nichž by to jinak z důvodu jejich různorodosti a rozdílné výkonové náročnosti nebylo dlouhodobě možné. Rozsáhlejší použití ekonomických otáček dále výrazně snižuje spotřebu a dává traktorům DEUTZ-FAHR ještě výraznější náskok před ostatními výrobci v oblasti hospodárnosti provozu a komfortu používání.